U trendu

RCC organizovao obilazak spomenika na Kosmaju, promovišući regionalnu turističku rutu

Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizovao je danas obilazak memorijalnog kompleksa na Kosmaju, u okviru promocije regionalne turističke rute koja objedinjuje spomenike posvećene Drugom svetskom ratu na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici RCC-a, ministarstava turizma i turističkih agencija iz regiona, istraživači, istoričari i arhitekte iz raznih zemalja obišli su Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu, posle predstavljanja kulturne rute Put balkanskih spomenika (Balkan monumental trail) na Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Memorijalni kompleks posvećen Kosmajskom partizanskom odredu otvoren je 2. jula 1971. godine, na 30. godišnjicu njegovog formiranja. Odred je formiran dva dana pre sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

Uz centralni Spomenik, grupa je u kompleksu obišla i tri spomen-obeležja, posvećena formiranju Kosmajskog partizanskog odreda, borbama njegovih pripadnika protiv okupatora u avgustu 1941. i govoru jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita na tom mestu 7. jula 1945. godine.

Kulturna ruta Put balkanskih spomenika (BMT) nastala je u okviru projekta RCC-a za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija.

BMT je umetnička ruta jedinstvenog kreativnog nasledja kojom se istražuje istorija Drugog svetskog rata na Zapadnom Balkanu i koja obuhvata spomenike izgradjene od 1950. do 1990. godine.

Uz memorijalni kompleks na Kosmaju, medju spomenicima koji su obuhvaćeni rutom nalaze se Sutjeska, Kadinjača, Kozara, Spomenik rudarima u Kosovskoj Mitrovici, Velanija u Prištini, spomenik na Jasikovcu u Crnoj Gori, Makedonijum u Kruševu, Popina u Štulcu u Srbiji, Barutana u Crnoj Gori i drugi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.