U trendu

RCC: Sastanak ministara odgovornih za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu u utorak u Tirani

Ministri odgovorni za integraciju Roma u ekonomije Zapadnog Balkana sastaće se u utorak u Tirani kako bi razgovarali o napretku u sprovodjenju Deklaracije o integraciji Roma.

Deklaracija o integraciji Roma, usvojena u julu 2019. godine na samitu u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, postavila je važne ciljeve koje vlade regiona treba da postignu pre nego što se pridruže Evropskoj uniji, s obzirom da Romi predstavljaju najosetljiviju grupu stanovništva na Zapadnom Balkanu.

Teme ministarskog sastanka, čiji je domaćin Vlada Albanije, biće stanovanje, civilna registracija, prikupljanje i praćenje statističkih podataka i budžetiranje, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Na sastanku, koji organizuje Kancelarija akcionog tima RCC-a za integraciju Roma do 2020. godine, učestvovaće i evropski komesar za proširenje Oliver varheji, premijer Albanije Edi Rama, zamenica generalnog direktora pri Evropskoj komisiji za politiku susedstva i proširenje Katarina Maternova i generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

RCC navodi da 88 odsto Roma na Zapadnom Balkanu živi u teškoj materijalnoj oskudici, a da 54 odsto nije moglo da osigura hranu svaki dan i da su u proteklih mesec dana imali najmanje jednog člana domaćinstva koji je bio gladan.

Budući da su potrebni zajednički regionalni napori kako bi se poboljšali životi Roma, na sastanku će uz ministre odgovorne za integraciju Roma biti i zvaničnici iz kabineta premijera, nacionalne kontakt tačke za Rome, organizatori predstojećeg samita u Sofiji i predstavnici Evropske unije i RCC.

Usvajanjem Deklaracije u Poznanju, ekonomije Zapadnog Balkana su se obavezale da će pojačati napore na postizanju ravnopravnosti i pune integracije Roma, u okviru regionalne saradnje i procesa pristupanja Evropskoj uniji, podseća RCC.

Deklaracija predvidja postizanje posebno definisanih ciljeva u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, zdravstvene zaštite, dokumentacije i borbe protiv diskriminacije.

Predvidja i usvajanje regionalnih standarda budžetiranja koji se odnose na integraciju Roma, te uspostavljanje službenih kanala i mehanizama za učestvovanje lokalnih samouprava i romskih zajednica u formulisanju politika, kao i adekvatne mehanizme za praćenje i izveštavanje o sprovodjenju politika u vezi s integracijom Roma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.