U trendu

Reagovanja: Stranke i pojedinci rekli „ne“ Incku

BANJALUKA – Pismo kojim je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko od Narodne skupštine Republike Srpske ultimativno tražio ukidanje povelja bivšim zvaničnicima, izazvalo je brojna reagovanja u kojima se taj njegov potez tumači kao indirektno optuživanje srpskog naroda da je kolektivno odgovoran za zločine počinjene tokm rata u BiH.

Incko je predsedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću dao rok da do kraja aprila oduzme povelje s odlikovanjima dodeljene Radovanu Karadžiću, prvom predsedniku RS, Biljani Plavšić, nekadašnjoj predsednici RS i Momčilu Krajišniku, bivšem predsedniku Narodne skupštine RS, nazivajući ih “osuđenim ratnim zločincima”.

Šef poslaničkog kluba SNSD u NSRS Igor Žunić kaže da Incko nepravedno optužuje celi srpski narod i republičke institucije i nameće kolektivnu odgovornost za dešavanja u proteklom ratu.

Žunić u izjavi za Srnu kaže da je to nezabeleženo u politici bilo koje zemlje, kao i da Incko na to nema pravo.

Branislav Borenović, predsednik opozicionog PDP, kaže da se Incko setio da „potpiruje političke tenzije nekim svojim zahtevima koji se tiču dešavanja od pre pet godina“.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić smatra da se Incko zahtevom prema NSRS stavlja potpuno na jednu stranu, na stranu Bošnjaka i ističe da Republika Srpska neće prihvatiti kao istinite presude političkih sudova.

Savčić je za Srnu rekao da je nečuveno na koji način se Incko meša u mnoge stvari u RS, dok drugi deo BiH ne dira jer su to “njegovi mezimci”.

„Sramna je i podla izjava Valentina Incka da srpski narod treba da se oslobodi kolektivne krivice“, poručio je predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i dodao:“I da budem direktan, mi treba da se oslobodimo Incka i svakog sličnog licemera i srbofoba. Tačka“.

Predsednik opozicione SDS Mirko Šarović je ocenio tragičnim to da neko sa tako odgovorne pozicije kao što je Incko nameće etiketu kolektivne odgovornosti jednom narodu.

„Njegove poruke su slične onima koje je pre par dana uputio Bakir Izetbegović srpskom narodu; poruke za koje se nikad nije izvinio. Incko je do sada spavao i sada se probudio“, napisao je Šarović na svom fejsbuk nalogu i poručio da NSRS neće prihvatiti to što Incko traži.

Predsednik DNS Nenad Nešić kaže da poslanici ove stranke neće dati podršku Inckovom zahtevu da se visoki predstavnik bavi temama kojima ne bi trebalo.

Poslanik Socijalističke partije u NSRS Srđan Todorović kaže da je Incko na povelje trebalo da reaguje pre pet godina, kada su dodeljene, a ne na odlasku iz BiH.

Todorović smatra i da Incko čini medveđu uslugu svom nasledniku dolivanjem ulja na vatru na ionako uzavrele političke odnose u BiH.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da Narodna skupština treba da odbaci kao neprihvatljiv Inckov zahtev i konstatuje da je za Srpsku neprihvatljivo stavljanje Incka isključivo na bošnjačku stranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.