U trendu

RS: Domovima zdravlja 20.000 doza vakcina, odobren i Sinovak

BANJALUKA – Domovima zdravlja širom Republike Srpske danas će biti upućeno 20.000 doza vakcina među kojima su vakcina Sinovak, AstraZeneka i Fajzer, u cilju nastavka vakcinacije stanovništva u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Vlade RS.

Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH odobrila je danas korišćenje kineske vakcine Sinovak, koja je deo donacije Republike Turske, a prethodno, Agencija je odoborila korišćenje vakcina Fajzer i AstraZeneka, navode iz Vlade, prenele su banjalučke „Nezavisne novine“.

Kako su pojasnili, imunizacija stanovništva sprovodi se prema planu vakcinacije, a za njenu realizaciju zaduženi su Institut za javno zdravstvo i zdravstvene ustanove.

Prema planu plaćenih i ugovorenih vakcina Sputnjik V, a prema informacijama koje imamo od proizvođača, očekuje se da do kraja nedelje bude isporučena značajna količina doza ruske vakcine Sputnjik V, navodi se u saopštenju.

Prema planu nabavke vakcina Vlada Republike Srpske do sada je u ove namene izdvojila i platila 20 miliona konvertibilnih maraka, što omogućava vakcinaciju 500.000 stanovnika u Republici Srpskoj, navode iz Vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.