U trendu

RS i SRB o važnim pitanjima iz oblasti ekonomije

BANJALUKA – Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sutra na sednici Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije biti reči o mnogim pitanjima, prevashodno iz oblasti ekonomije i infrastrukturnih projekata koji se zajednički realizuju.

Dodik je rekao agenciji Srna da se Savet redovno sastaje i da je na planu saradnje između Srbije i RS postignuto mnogo tokom poslednjih osam godina, prenosi RTRS.

On je naveo da će na sastanku biti reči o izgradnji hidroelektrane „Buk Bijela“, auto-puta od Rače do Bijeljine, aerodroma u Trebinju, kao i brojnim projektima urađenim u opštinama širom Republike Srpske, u koje su delom angažovana sredstva i pomoć Srbije, dok su ostala sredstva izdvojili Vlada RS i lokalne zajednice.

“I Republika Srpska pomaže Srbiji u različitim oblastima i o tome ćemo sutra razgovarati, kao što su stavovi za poštovanje njenog teritorijalnog identiteta, u vezi sa stavovima oko Kosova”, rekao je Dodik.

On je dodao da su to izvorni i iskreni stavovi Republike Srpske koje deli sa Srbijom.

“Želimo da zaštitimo Srbiju i da bude moćna i jaka. Delimo iste vrednosti koje su vezane za očuvanje mira u regionu i onoga što Srbija promoviše, a to je saradnja svih zemalja ovog regiona, kroz inicijativu ‘mini Šengen’”, rekao je Dodik.

Napomenuo je da je reč o inicijativi koja bi trebalo da omogući brzi protok ljudi i robe, a samim tim i razvoj ekonomije.

“Napravićemo vrstu inventure šta smo to uradili do sada, šta je to što je potrebno da učinimo kako u Srpskoj, tako i na nivou BiH, te se dogovarati o novim projektima koje ćemo realizovati u Srpskoj”, rekao je Dodik i dodao da je cilj da se obezbedi novi zamah u razvoju lokalnih zajednica u RS.

Dodik je istakao značaj pitanja iz oblasti obrazovanja i dodao da se raduje početku sledeće školske godine kada bi trebalo da u RS i Srbiji bude primenjen identičan nastavni program za nacionalne predmete, kao što su istorija, geografija i drugi.

Prema njegovim rečima, u okviru specijalnih veza, koje su predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, saradnja RS i Srbije će se odvijati i na drugim pitanjima.

“U drugoj polovini maja ćemo imati zajedničku sednicu vlada Srpske i Srbije i to na dan kada ćemo obeležiti početak radova na izgradnji hidroelektrane ‘Buk Bijela’”, rekao je Dodik.

On je najavio da je predviđeno da se zajednička sednica održi u sedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i da će tada biti operacionalizovano sve što sutra bude stavljeno na dnevni red.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.