RTRS: Vreme je da OHR ode i da se prekine selektivna pravda

BANJALUKA – Predstavnici Republike Srpske oštro su reagovali na izjavu Visokog predstavnika EU za BiH, Valentina Incka, da neće prisustvovati komemoraciji srpskim žrtvama dok ne prestane negiranje navodnog genocida u Srebrenici i govoriti protiv BiH, preneo je RTRS.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da su nesuvisle izjave OHR-a da neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH.

„To su velike gluposti međunarodne zajednice… Tu se nema šta reći, to je jasno kao dan. Ne može se jedan zločin pravdati, a drugi ne, jedan priznati, drugi ne priznati. Potreban je jednak pristup“, rekao je Kuzmanović za Srnu.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da ne zna šta u BiH traži visoki predstavnik Valentin Incko ukoliko smatra da su važne samo bošnjačke žrtve, a ne 3.200 Srba ubijenih u okolini Srebrenice.

“ On ne zna da je, prema popisu iz 1981. godine, u BiH više bilo Srba nego muslimana. Ako on smatra da 3.200 srpskih žrtava u okolini Srebrenice nije važno, ne znam šta traži u BiH“, rekao je Dukić.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je ponašanje OHR-a koji se drznuo da ucenjuje srpske lidere kao uslov da iskaže pijetet prema srpskim žrtvama u proteklom ratu, a pogotovo onima u okolini Srebrenice, nezabeleženo je u dosadašnjoj diplomatskoj i političkoj praksi.

„Zamislite, ucenjivaćemo srpske lidere i to je uslov da iskažemo pijetet prema srpskim žrtvama. Ako je i od OHR-a, mnogo je“, rekao je Stevandić.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je krajnje vreme da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji podržava isključivo bošnjačke političke interese, napusti BiH i ostavi je da se razvija u duhu demokratije i tolerancije.

Košarac je rekao da je to samo jedna u nizu potvrda da je Incko „megafon bošnjačke politike“.

Činjenica da su OHR-u potrebni politički uslovi da bi došli na komemoraciju srpskim žrtvama potvrđuje da je OHR sve vreme pristrasan, i dalje zarobljen u propagandi muslimanske strane i uporno krivotvori istinu, ocenio je Darko Mladić, sin nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Darko Mladić je izjavu OHR-a ocenio kao čisti bezobrazluk.

OHR treba da ode iz BiH jer selektivnim dolaskom na komemoracije žrtvama iz prethodnog rata govori da ne priznaje srpske žrtve i doprinosi još većim podelama u društvu, rekla je predsednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

„Vreme je da odu i da se prekine selektivna pravda. Njima su srpske žrtve nešto normalno, kojima ne treba odavati počast. S druge strane, postali su lobisti i propagatori posebno bošnjačkih žrtava u svetu“, navela je Rajilićeva.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da bi mnoga pitanja bila dogovorena i rešena da je OHR napustio BiH.

Stevanovićeva je rekla da međunarodna zajednica, nažalost, od rata nema jednak pristup žrtvama u proteklom ratu i nije mnogo doprinela pomirenju u BiH.

Republika Srpska i Srbija moraju odbaciti politička uslovljavanja OHR-a u vezi sa njihovim prisustvom komemoracijama srpskim žrtvama, jer je reč o direktnom udaru na srpske nacionalne interese, ali i istinu, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković upozorava da se OHR poslednjim istupima i stavovima potpuno svrstao na liniju bošnjačke ratne politike iz devedesetih godina prošlog veka.

(Tanjug)

Napišite komentar