U trendu

Rudan: U Srbiji švedski sto krcat vakcinama

ZAGREB – Hrvatska spisateljica i kolumnistkinja Vedrana Rudan vakcinisala se u Beogradu, nakon čega je objavila kolumnu u kojoj pohvalno govori o imunizaciji u Srbiji i najavila dolazak na revakcinaciju.

U tekstu pod naslovom „Evropljanka u Beogradu“, Rudan je na svom blogu i u svom maniru opisala kako ju je Tanja, beogradska prijateljica, pozvala i rekla joj da kao umetnica može da se vakciniše u Srbiji.

Vakcinu su ona i suprug primili na Sajmištu, gde su saznali da su prioriteti za vakcinu stariji ljudi, lekari, vojska, policija, novinari i umetnici.

Mogli su, kaže, da biraju vakcinu – kinesku, rusku, Fajžer i četvrtu kojoj je zaboravila ime.

„Ćutali smo. Šta je ovo? U Srbiji švedski stol krcat vakcinama“, napisala je Rudanova uz opasku „kako je moguće da se jedna Evropljanka vakciniše na Balkanu“.

Na Sajmištu su, kaže, videli stotine „maskiranih ljudi“ kako čekaju u redu za vakcinu i stekli su utisak da svi misle da je to normalno.

„Otkriti rame, primiti iglu u telo, sačekati petnaest minuta, za slučaj, ne daj bože, i otići doma. Lekari ljubazni, sestre strpljive. Ubod jedva da sam osetila…“, piše Rudan.

Malo je, ističe, reći da su suprug i ona ludi od sreće potom prošetali Knez Mihajlovom.

„Šta je ovo? Kafići? Kafići! Otvoreni kafići?! Ušli smo u jedan. Popili smo kafu kao ljudi nakon ko zna koliko vremena. Koji osećaj! Biti sa ljudima. U Srbiji nema više mrtvih zato jer se kafa pije tamo gde bi trebalo da se pije“, napisala je.

Posetili su, kaže, i izložbu hrvatskog umetnika Vlahe Bukovca, „Slikarstvo neprolazne lepote“, gde je ulaz bio besplatan i sve dalje opisuje kao „neponovljiv doživljaj“.

„Sreća, sreća, sreća, sreća. A onda te uhvati neka tuga. Vratićemo se u zaključani grad, u zaključanu zemlju, među ljude koji su od svojih političara i Evrope očekivali spas, a dobili…:, navela je Rudan.

Podsetila je i da se u Hrvatskoj za Srbiju kaže da „sedi na nekoliko stolica“, „šuruje“, kada je reč o vakcini sa Kinezima, Rusima i svima od kojih mogu da je kupe.

„Za razliku od Hrvatske koja ne ‘šuruje’ ni sa kim. Hrvatska ne sedi ni na jednoj stolici, Hrvatska sedi na guzici i ukočena bulji čekajući milost svojih gospodara. Ovih je dana zapanjujuće jasno, uzalud“, navela je Rudan, uz konstataciju da bi se i Vlaho Bukovac da je živ vakcinisao u Beogradu.

Rudan je na kraju poručila da će kad primi revakcinu skinuti masku, poljubiti unuka i reći mu: „Ovo ti je nonin beogradski poljubac“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.