Rumunija: Ko će formirati vladu?

BUKUREŠT – Rumunska opoziciona socijaldemokratska partija (PSD) osvojila je najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u nedelju, ali je malo verovatno da će uspeti da formira vladu u borbi sa strankom Nacionalne liberalne stranke (PNL), na čijem je čelu premijer Ludovik Orban.

Opoziciona PSD je na izborima oko 30 odsto glasova, a zatim sledi Orbanova vladajuća PNL stranka sa oko 25 odsto, a treća je Unija spasite Rumuniju – Plus sa oko 15 odsto glasova.

Orban je u nedelju uveče proglasio pobedu, rekavši da je „uveren u kapacitet Nacionalne liberalne stranke da izgradi parlamentarnu većinu sa demokratskim evroatlanskim snagama, koje poštuju građane i žele da se Rumunija razvija, kako bi se što pre formirala vlada“, rekao je Orban, a preneo sajt Radio Ruminija.

Premijerov optimizam najverovatnije proizlazi iz uverenja da će zajedno sa drugim partijama imati većinu poslanika u Senatu, jer PSD ne može da sama formira vlast.

Kopredsednik Alijanse spasite Rumuniju – Plus, Dačijan Čološ, rekao je da Rumuni nisu dali ni jednoj stranci jasan mandat da sama formira vladu, čiji bi deo želela da bude i njegova stranka.

„Rumuniji je potrebna modernizacija u narednim godinama i duboke reforme. Moramo graditi na čvrstim i čistim temeljima poštenja i profesionalizma i ovo je mandat sa kojim Unija Spasite Rumuniju – Plus ulazi u parlament i pregovara o ulasku u vladu“.

Kada se saberu glasovi Orbanove strane (25 odsto), Alijansa spasite Rumuniju (15 odsto), to je 40 odsto, naspram 30 odsto koje ima opoziciona PSD.

Kao i svuda, glasovi stranaka koje nisu ušle u parlament dele se onima koji su ušli, tako da Orbanova PNL može da ima većinu.

Na četvrtom mestu je Alijansa za Ujedinjenje Rumuna (AUR), koja je sa oko devet odsto glasova ušla u parlament.

Orban ne može da računa na glasove AUR, ciji je član Đorđe Simion rekao da ta stranka „neće ući ni u jednu vladajuću koaliciju“, dodaje se na sajtu Radio Rumunija.

Predsednik stranke Demokratski savez Mađara Kelemen Hunor, poslednje stranke koja je ušla u parlament, je obećao da će ta stranka „pokušati da obezbedi uravnoteženu klimu u rumunskom parlamentu“ i moguće je da će se priključiti Orbanu.

Parlament će se sastojati od 465 parlamentaraca: 136 senatora (parlament) i 329 poslanika (Predstavnički dom).

Predsednik države Klaus Johanis, saveznik Orbanovih liberala, je rekao da će dati podršku Orbanu da „formira koaliciju desnog centra kako bi zaustavio trošenje državnog buđzeta i vratio poverenje članica EU da investiraju u Rumuniju.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.