U trendu

Rumunija: Predsednik hoće da zna šta je na dnevnom redu Vlade

BUKUREŠT – Rumunski predsednik Klaus Johanis zatražio je danas da mu se dnevni red svih sednica Vlade dostavlja unapred, pošto je zabrinut zbog moguće odluke o opštoj amnestiji za sve one koji su zatvoreni zbog korupcije.

On je zvanično zatražio od premijerke Viorike Dančile da mu sve detalje u vezi sa sednicama Vlade dostavlja 24 sata pre njihovog početka, prenosi AP.

Ovaj potez predsednika usledio je nakon što je lider vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea u nedelju zatražio amnestiju za hiljade ljudi, koji su, kako on smatra, neopravdano pritvoreni po optužnicama za korupciju.

Predsednik Johanis, koji često kritikuje Dragneine izjave, sugerisao je da ovakav predlog može da ukalja sećanje na 1.105 osoba koji su poginule 1989. godine u rumunskoj revoluciji protiv komunističkog režima.

On je tim povodom izjavio da „se Rumunija neće vraćati u mračno doba jednopartijske države“, prenosi agencija.

Viorika Dančila je premijerka od januara 2018. godine, ali je široko rasprostranjeno mišljenje da rumunsku Vladu u stvari vodi Dragnea, iako on ne može i zvanično da bude premijer zbog optužbi za krađu glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.