U trendu

Rumunija ubrzava kupovinu polovnih F-16 od Norveške

BUKUREŠT – Rumunija ubrzava planiranu kupovinu polovnih aviona F-16 od Norveške, a danas je prizemljila svoju preostalu flotu vojnih aviona MiG 21 LansR s obzirom na „izuzetno visoku stopu nesreća“, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Rumunija će nastaviti da koristi svoju malu flotu borbenih aviona F-16 koji su nabavljeni od Portugala.

Druge članice NATO-a već imaju avione raspoređene u toj zemlji sa ciljem da se pojačaju misije vazdušnih snaga u okviru akcija NATO-a, kao i da se dodatno obezbedi istočni bok, posebno nakon početka sukoba u Ukrajini, saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Rumunija je kupila svoje prve avione F-16 od Portugala 2016. godine i postepeno ukida korišćenje svojih MiG-ova iz komunističkog doba.

Ministarstvo je saopštilo da će ubrzati proces kupovine dodatna 32 aviona F-16 od Norveške, što će vojsci Rumunije obezbediti još dve vazdušne eskadrile.

Poslednja nesreća u kojoj je učestvovao MiG 21 dogodila se početkom marta kada se srušio mlaznjak u vazdušnoj patroli i poginuo pilot.

Rumunija, koja je članica NATO-a od 2004. godine, planira da sledeće godine poveća potrošnju za odbranu na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda sa sadašnjih dva odsto, izjavio je predsednik Klaus Johanis u martu ove godine, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar