U trendu

Rumunija zabranjuje ulazak u luke brodovima pod zastavom Rusije

BUKUREŠT – Rumunske vlasti odlučile su da od 17. aprila zabrane ulazak za brodove pod zastavom Rusije u rumunske luke, saopštila je pres-služba Rumunske uprave za pomorstvo.

Zabranjuje se ulazak u rumunske luke svim brodovima koji su registrovani pod ruskom zastavom, uključujući i brodove koji su zamenili rusku zastavu zastavom bilo koje druge države ili su zamenili registraciju u Rusiji registracijom u bilo kojoj drugoj državi posle 24. februara 2022. godine, prenosi RIA Novosti.

Izuzeci će biti brodovi kojima je potrebna pomoć i oni koji moraju hitno da pristanu u luku iz bezbednosnih razloga ili radi spasavanja ljudskih života.

Osim toga, ograničenja se ne odnose na brodove koji u EU transportuju gas, naftu i naftne derivate, titanijum, aluminijum, bakar, nikl, rudu gvožđa, određene hemijske proizvode, nesankcionisane farmaceutske proizvode, hranu, poljoprivredne proizvode, đubriva, nuklearno gorivo i opremu za nuklearne elektrane, ugalj i druge vrste fosilnih goriva.

List Izvestija podseća da novi paket sankcija koji je EU uvela Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini uključuje zabranu ulaska u luke EU nakon 16. aprila za brodove registrovane pod ruskom zastavom, izuzimajući poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energente.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar