U trendu

Rumunski ambasador u SAD kritikovao pismo Đulijanija

BUKUREŠT – Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svog ambasadora u Vašingtonu Georgea Majora da objasni svoje negativne komentare o pismu koje je advokat američkog predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani poslao rumunskim liderima.

U pismu, koje su danas objavili rumunski mediji, Đulijani je preneo predsedniku Rumunije Klausu Johanisu i premijerki Vioriki Dančili da je zabrinut zbog toga što se, kako je naveo, nastavlja šteta po vladavinu prava u Rumuniji, „koja se čini pod izgovorom sprovođenja zakona“.

Đulijani, inače bivši gradonačelnik Njujorka, naročito je kritikovao „ekscese“ rumunske agencije za borbu protiv korupcije i rumunske obaveštajne službe koja je, kako navodi AP, potpisala tajne protokole sa navedenom agencijom kako bi prisluškivala osumnjičene.

Major, koji je nekada bio na čelu rumunske obaveštajne službe, rekao je da je Đulijanijevo pismo posledica „lobiranja koje su inicirali ljudi zainteresovani za odbranu osoba, koja imaju problema za pravosudnim sistemom“.

Ministarstvo napominje da rumunska vlada ima „neophodnu političku volju“ da zaštiti vladavinu prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.