U trendu

Rusi se oglasili o situaciji u BiH

Ambasada Ruske Federacije u BiH oglasila se povodom zajedničke izjave Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH.

Ruska ambasada je saopštila da zastupa stav da je vreme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH, kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

„Ne možemo da ne primetimo da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povređena. Ubeđeni smo da se to ne sme zanemariti – ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa“, ističe u saopštenju, prenela je RTRS.

U Ambasadi Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprineti ni jačanju međusobnog razumevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

„U tom kontekstu posebnu pažnju zaslužuje tema spoljnog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda“, stoji u saopštenju.

Iz ruske ambasade ističu da je ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od spoljnog protektorata.

Ambasada Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu sa dejtonskim principima ravnopravosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

„Smatramo da takav postupak u trenutnim uslovima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana“, ističe se u saopštenju.

Upravni odbor PIK-a izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navedeno je u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi članova Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija.

Iz PIC su dodali da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)