Rusija vratila spornu ikonu Ambasadi BiH u Moskvi

Rusija je danas Ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi vratila ikonu koju je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dobio od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Našem ambasadoru je danas predata ikona. Ona bi sutra trebalo da bude u Sarajevu“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef kabineta ministarke spoljnih poslova BiH Denis Hadžović.

Na pitanje RSE o daljoj proceduri, Hadžović, šef kabineta Bisere Turković kazao je da bi sutra trebalo da budu poznati detalji.

Pozlaćenu ikonu, staru 300 godina, Dodik je poklonio Lavrovu 14. decembra u Istočnom Sarajevu, tokom posete šefa ruske diplomatije BiH.

Ambasada Ukrajine u BiH potom je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH, zatraživši „detaljne informacije o poreklu tog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Ministarstvo kulture Ukrajine saopštilo je da je ikona u vlasništvu te države i da je na njoj pečat Regionalne komisije Odese za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, osnovane 1926. godine u Istorijsko-arheološkom muzeju Odese.

Rusija je 19. decembra saopštila da će ikonu vratiti darodavcu kako bi Interpol ispitao njeno poreklo.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je 18. decembra formiralo predmet kako bi izvršilo provere „u vezi s ikonom Svetog Nikole“ koju je Dodik poklonio Lavrovu.

Dodikov kabinet je juče saopštio da ikona „nije ukradena“ i da „spada u red porodičnih osveštanih ikona“. Navedeno je da to potvrdjuje i činjenica da sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine za RSE je rečeno da čekaju objašnjenje kako je ikona završila na teritoriji BiH i pod kojim je okolnostima data Lavrovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.