U trendu

Ruska tvrdnja da NATO želi da okupira BiH naišla na oštre osude

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini optužila je danas NATO da priprema planove za „okupaciju“ te zemlje, ponovo zaoštravajući retoriku zbog planova da se ona priključi alijansi što je odmah osudila šefica bosanskohercegovačke diplomatije.
Na Facebook stranici ruske ambasade postavljena je objava u kojoj stoji kako su „zapazili sve više nagadjanja“ o sudbini mirovne operacije Evropske unije u BiH pod nazivom Althea čiji je mandat da nadzire bezbednost u toj zemlji i vojno reaguje u slučaju potrebe, prenosi HINA.

Mandat EUFOR-a u BiH svake godine mora produžiti Veće bezbednosti UN-a, a pojavile su se pretpostavke kako bi Moskva ove godine na to mogla da stavi veto kao rezultat globalnog sukoba sa zapadom zbog rata u Ukrajini.

Iz NATO-a su ranije potvrdili kako razmatraju i takav scenarijo i da razvijaju planove koji će osigurati da u BiH ne bude u sigurnosnom vakumu, posebno tokom krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Ruska je diplomatija sada je sve to opisala kao „propagandnu galamu“ čiji je krajnji cilj dovodjenje NATO u BiH.

„Izgleda da pojedine zapadne države, pre svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za ‘NATOizaciju’ BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutarnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije“, stoji u ruskoj izjavi.

Dodaje se da taj plan uključuje i „provokacije“ kojima će se dokazati navodna slabost EUFOR-a i „potreba njihove zamene okupatorskim trupama NATO-a“.

Ambasada ocenjuje kako je stanje u BiH stabilno i da nije potrebno da Nemačka šalje svoje vojnike kao pojačanje EUFOR-u. Vlastima u BiH upućen je poziv da ne učestvuju u „nameštenoj igri označenih karata“. 

Na to je ubrzo reagovala ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković koja je Rusima odgovorila kako NATO snage nisu nikakav okupator, a da BiH ima pravo da sprovodi svoje odluke pa tako i one da postane članica Alijanse.

„Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su jamci Dejtonskog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentifikovanih provokacija te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu s Ustavom i zakonima, a u interesu gradjana“, izjavila je Turković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)