U trendu

S.Makedonija kao prva na Zapadnom Balkanu počela strateški dijalog sa SAD

Severna Makedonija je danas, kao prva zemlja Zapadnog Balkana, u Vašingtonu počela strateški dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Strateški dijalog će, kako je bilo najavljeno, obuhvatiti saradnju u privredi, trgovini, obrazovanju, saobraćaju, energetici, oblastima klimatskih promena, demokratskog razvoja, borbe protiv korupcije, vladavine prava, kao i bezbednosnih segmenata saradnje: od migracija i borbe protiv terorizma, do borbe protiv organizovanog i međunarodnog kriminala.

Strateški dijalog su u prostorijama Stejt departmenta otvorili ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, i državna sekretarka SAD za evropska i evroazijska pitanja, Karen Donfrid.

„Strateški dijalog sa SAD predstavlja novo poglavlje u našim odnosima, koje će nadgraditi naše strateško partnerstvo i postaviti okvir za dalje unapređenje bilateralne saradnje“, rekao je Osmani.

Istakao je da je „posebno ponosan što je Severna Makedonija prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja je održala ovaj važan proces, što je priznanje za našu regionalnu uloge i jasan signal prijateljstva i snažnog savezništva“ sa SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je saopštilo da je posle zvaničnog otvaranja dijaloga održana sednica o „značaju regionalnih inicijativa za reformske procese kao posebno važne za perspektive evropskih integracija, pomirenje i celokupnu stabilnost na Zapadnom Balkanu“.

Osmani je istakao aktivno učešće Severne Makedonije u inicijativama Berlinski proces, Otvoreni Balkan, Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Savet za regionalnu saradnju.

Pozdravio je ulogu tih inicijativa „u oblasti ekonomskih integracija i regionalnog prosperiteta“, ali je ukazao da one nisu zamena za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, već podržavaju i ubrzavaju evropske integracione procese.

„Na sednici je bilo reči i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji, uz zajedničku osudu ruske vojne invazije, kao i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu. Takođe, pozdravljena su dostignuća Severne Makedonije u okviru evropskih integracionih procesa i poslata poruka da se pristupni pregovori sa EU otpočnu što pre“, navodi se u saopštenju.

U delegaciji Vlade Severne Makedonije za strateško dijalog sa SAD koju predvodi Osmani su i ministri odbrane, ekonomije i kulture – Slavjanka Petrovska, Krešnik Bekteši i Bisera Kostadinovska Stojčevska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.