U trendu

Sabolić: Ozbiljno narušena ravnopravnost na štetu Hrvata

SARAJEVO – Hrvatski ambasador u Sarajevu, Ivan Sabolić, ocenio je da granične policije Hrvatske i BiH sada dobro sarađuju u kontroli ilegalnih migracija i pozvao da se i druga otvorena pitanja rešavaju dijalogom i dogovorom, ali je istovremeno izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog narušene ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH.

Ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH je, prema njegovim rečima, u praksi ozbiljno narušena na štetu hrvatskoga naroda i upozorio da je nužno sprečiti mogućnost da jedan konstitutivni narod bira drugome predstavnike u vlasti.

Smatra da bi izmena izbornoga zakona, uz strogo poštivanje ustavnoga poretka, bila ključni korak prema stabilnosti i napretku, jačanju međusobnog poverenja uz puno uvažavnje prava i sloboda svih državljana BiH.

Sabolić je za sarajevski Dnevni avaz rekao da otvorena pitanja između dve zemlje nisu nepremostiva ali njihovom rešavanju ne doprinose nepotrebne javne izjave već konstruktivni razgovor na stručnom nivou.

Rekao je da je nedavni sastanak ministra unutarnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića i ministra bezbednosti susedne države Fahrudina Radončića primer dobre saradnje koji je već dao rezultate i obezbedio bolju komunikaciju, posebno na planu borbe protiv ilegalnih migracija. Podsetio je da je konkretan doprinos tome i nedavna odluka vlade Hrvatske o dodeli pomoći BiH u policijskoj opremi radi efikasnijeg nadzora granice i suzbijanja prekograničnoga kriminala.

Na pitanje može li BiH da ima koristi od hrvatskoga predsedanja EU, Sabolić je odgovorio konstatacijom da Hrvatska snažno podržava evroatlantski put BiH uz ispunjavanje zadatih i uslova kriterija i dodao da ni jedna zemlja-članica Unije ne poznaje BiH i nije joj pomogla kod podnošenja zahteva za članstvo kao Hrvatska.

„Hrvatska je najsnažniji zagovornik i prijatelj evropskoga puta BiH koji će pomoći da se evropske vrednosti ugrade u njen pravni sistem uz uvažavanje posebnosti naših suseda. Hrvatsko predsedništvo se neupitno zalaže za napredak BiH prema statusu kandidata“, poručio je Sabolić.

Dodao je da će majski samit biti prilika za osnaživanje pristupnih procesa susednih država i novi zamah u dinamici njihovoga približavanja EU u narednim godinama.

Hrvatski diplomata je rekao da bi otvorena itanja kao što je gradnja odlagališta radioaktivnog otpada u Hrvatskoj na Trgovskoj gori trebalo rešavati razgovorima, ali da, kako je rekao, takve inicijative s bosanskohercegovačke strane do sada nije bilo.

„Činjenica je da iz BiH do sada nije upućen poziv prema nadležnom ministarstvu u Hrvatskoj za razgovor o Trgovskoj gori. Ako i kada institucije susedne države službeno izraze stvarnu želju, potrebu ili interes za stručan razgovor o ovoj temi, hrvatski resorni ministar je spreman za dijalog o svim aspektima interesa ili dilemi koje pokaže bosanskohercegovačka strana“, kazao je Sabolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.