U trendu

SAD brine rastuće prisustvo Kine u Mađarskoj i regionu

VAŠINGTON – Državni sekretar SAD Majk Pompeo planira da tokom posete Mađarskoj i Slovačkoj sledeće nedelje razgovara o rastućoj prisutnosti Kine u ovim zemljama, a posebno kineske kompanije „Huavei“, saopštili su danas visoki zvaničnici američke administracije.

Tokom posete Mađarskoj i Slovačkoj, Pompeo će razgovarati i o načinima jačanja odnosa sa obe zemalje u oblasti bezbednosti, što uključuje i potpisivanje novih sporazuma u oblasti odbrane, prenosi Rojters.

„U razgovorima u Mađarskoj, sekretar Pompeo će dati posebnu pažnju ulozi Kine u centralnoj Evropi i izraziti našu zabrinutost zbog sve većeg prisustva ‘Huaveja’ u Mađarskoj“, rekao je zvaničnik novinarima.

On je naveo da će „državni sekretar pozvati regionalne lidere da obrate pažnju na upozorenja koja stižu iz zemalja iz Azije i Pacifika, koje su se našle u poteškoćama zbog bliske saradnje sa Kinom“.

„Huavej Tehnolodžiz“ planira da izgradi evropski logistički centar u Mađarskoj i poveća svoje proizvodne kapacitete u Mađarskoj ove godine, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.