U trendu

Šalenberg razočaran blokadom Sofije

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je danas da je razočaran blokadom početkom pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU od strane Bugarske i podvukao da biletarelna i istorijska pitanja moraju biti odvojena od pristupnog procesa.

„Veoma sam razočaran blokadom Sofije. To nije bilo potrebno, niti zasluženo”, poručio je Salenberg na konferenciji za novinare posle razgovora sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem u Beču.

On je obećao Severnoj Makedoniji dalju podršku Austrije u procesu približavanja EU, ocenjujući da je ta zemlja primeran kandidat za članstvo, koji je u procesu približavanja učinila sve ispravno.

„U jednom strogom, ali fer pristupnom procesu, fokusiranom na doprinosu tako nešto bi trebalo biti priznato i nagrađeno“, kazao je Šalenberg.

Istakao je da je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU veoma bitno, jer niko ne želi da ima „belu mrlju“ na karti Evrope.

Osmani se zahvalio Austriji na podršci i kritikovao je novo odlaganje početka pristupnih pregovora, ocenjujući da je to bila greška.

„Mi smo bili spremni i dalje smo spremni. Makedonija neće odustati, već će naprotiv svom snagom da se skoncentriše na punopravno članstvo u EU”, poručio je on.

Osmani je iskoristio prvu zvanicnu posetu Austriji i da Šalenbergu, kao Iiaustrijskim građanima, prenese saučešće Severne Makedonije povodom terorističkog napada u Beču od 2.novembra.

“Mi osuđujemo sve oblike teroizma nezavisno odakle potiču”, naglasio je on.

Kujtim Fejzulaj, koji je izvršio teroristički napad u centru Beča, u kojem je ubio pet osoba i ranio više od 20, a policija ga je ubila, Albanac je poreklom iz Severne Makedonije, kao i ministar Osmani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.