U trendu

Salkić: Hrvati i Bošnjaci u RS nisu zaštićeni

SARAJEVO – Potpredsednik Republike Srpske iz reda Bošnjaka Ramiz Salkić pozvao je danasvisokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje, da, kako se navodi, preduzme korake na eliminiranju asimetričnih rešenja u ustavima entiteta i sistemske diskriminacije koju sprovodi vlast RS-a.

Salkić u pismu Šmitu tvrdi da Hrvati i Bošnjaci u Srpskoj nemaju ustavnu i institucionalnu zaštitu, kao što je, kako kaže, imaju Srbi u Federaciji BiH.

Salkić tvrdi da je cilj vlasti u Republici Srpskoj da u narednih 10 godina „tihim progonom realizuje ratne ciljeve“ i pretvori taj entitet u čisto srpsku teritoriju.

„Zbog toga sprovode sistemsku diskriminaciju sprečavajući Bošnjake da se zaposle u javnim ustanovama, entitetske i lokalne organe“, tvrdi Salkić, preneo je sarajevski portal Klix.

Salkić se Šmitu požalio i na diskriminaciju kroz negiranje bosanskog jezika, ali i na nastavk veličanja ratnih zločinaca i, kako navodi, „stimulisanje negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima“, što prema njegovom tumačenju predstavlja „završnu fazu genocida“.

Salkić je naveo i da poslednje aktivnosti vlasti u Republici Srpskoj, uz potpunu podršku opozicionih političara, duboko su, tvrdi, zabrinule i uznemirile Bošnjake i Hrvate, koji ovde žive.

„Usvojeni zakon u NSRS-u o kažnjavanju onih koji govore istinu i činjenice o nastanku ovog entiteta dodatno produbljuje jaz između vlasti u ovom entitetu i onih koji zagovaraju istinu i pravdu, a to su pre svega žrtve svirepih zločina širom ovog entiteta“, napisao je, između ostalog, Salkić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.