najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Samo iz Makedonije stiglo 180.000 migranata

Od početka godine u Srbiju je iz Makedonije ušlo oko 180.000 migranata odnosno izbeglica, od čega najveći broj njih uz prijavu i potvrdu o nameri da zatraže azil u Srbiji nastavi put dalje, izjavio je danas načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala Mitar Đurašković.

Đurašković je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi u Vranju rekao da je nekoliko hiljada izbeglica uhvaćeno prilikom pokušaja nelegalnog tranzita, bez prijave.

On je rekao da u Srbiju dnevno iz Makedonije kod Preševa ulazi od 2.500 do 6.000 izbeglica sa Bliskog istoka i severa Afrike, koji se registruju u prihvatnom centru u Preševu, odnosno dobijaju potvrde o nameri da zatraže azil u Srbiji.

On je rekao i da policija preduzima sve potrebne mere za sprečavanje ilegalnog tranzita imigranata kroz Srbiju, to jest onih koji pokušavaju da se ne registruju, zbog čega je od početka godine do 4. oktobra podneto ukupno 642 krivične prijave protiv 937 lica koji su pokušali da krijumčare 6.275 ilegalnih migranata.

„Svi migranti koji iz Makedonije uđu u Srbiju se evidentiraju. Bilo je pokušaja da se krijumčare ali sva prevozna sredstva od Vranja, Beograda, Subotice, se kontrolišu, a autobusi u kojima se pronađu imigranti koji nisu registrovani se vraćaju u prihvatni centar (u Preševu) da bi se registrovali“, kazao je Đurašković.

„Ovo je problem Evrope kao kontinenta a ne samo Evropske unije, a najbolje je rešenje da se ono što generiše krizu, a to su ratni konflikti, prekinu“, kazao je Đurašković i dodao da se na grčka ostrva samo u nedelju dana iskrcalo oko 23.000 izbeglica, a da je od početka godine Grčka primila oko 400.000 izbeglica.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike