U trendu

Sarajevo: Uhapšeni radnici Zberbanke zbog pranja novca

SARAJEVO – U Sarajevu su uhapšeni šef odeljenja i još dva zaposlena u Zberbanci u tom gradu pod sumnjom za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, saznaje Klix.ba.

Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je nadležnom tužilaštvu podnela prijavu protiv tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su kao zaposleni u jednoj od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po onim vrednostima deviznih kurseva koje su nezakonito i sistematski višestruko uvećavali pre transfera na svoje račune u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini.

Tako stečen novac ubacivali su u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine i na taj način su stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, (oko 500.000 evra) i naneli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM, saopšteno je iz SIPA.

Klix.ba navodi da su policijski službenici SIPA u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” pretresa tri stambena objekata otkrilli i privremeno oduzelii predmete i poslovnu dokumentacijr koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.