U trendu

Sasoli poziva na prijem Zapadnog Balkana u EU

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) založio se za ulazak zemalja Zapadnog Balkana  u Evropsku uniju, nazivajući proširenje „pozitivnim projektom za mir i prosperitet“ ali i dodao da tempo zavisi od ispunjavanja pristupnih kriterijuma.

„Proširenje može doneti ogromne koristi kako regionu, tako i Evropi u celini i pomoći da se osigura stabilan, prosperitetan i miran kontinent”, rekao je Sasoli za nemačku Medijsku grupu Funke (Funke Mediengruppe) u okviru koje izlaze brojni dnevni listovi.
Kako prenosi Dojče vele (Deutsche Welle) Sasoli je naglasio da će tempo pristupanja zavisiti od ispunjavanja pristupnih kriterijuma.

„U svakoj od ovih zemalja još moraju biti dovršene reforme“, rekao je Sasoli, i dodao da Evropska unija mora da održi obećanje i prizna napretke.

Pregovore o pristupanju na Zapadnom Balkanu počeli su sa Crnom Gorom i Srbijom,  Albanija i Severna Makedonija imaju status kandidata dok BiH i Kosovo još nisu zvanični kandidati, navodi DW i dodaje da se često podseća na bećanje koje je EU dala balkanskim državama na konferenciji u Solunu 2003. godine.

Tada je rečeno da EU nije potpuna bez Balkana. Ulazak Slovenije je tada već bio gotova stvar, usledio je prijem Rumunije, Bugarske i, na posletku, Hrvatske.
Nemačka novinska agencija DPA  podseća i na niz blokada pristupnog procesa, na primer na bugarsko ometanje Severne Makedonije zbog navodne „kradje istorije“.

„Ta situacija je problematična jer balkanske države vrbuju i zemlje poput Rusije, Kine i Turske“, ocenjuje agencija. „Spori napredak u poboljšanju veza sa EU zato može voditi tome da se zanemaruju reforme na polju demokratije i vladavine prava koje zahteva Brisel“.

„Kao problematično posebno važi što balkanske države leže usred EU i graniče se sa članicama poput Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Hrvatske“, zaključuje DPA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.