U trendu

Savet ministara BiH jača nadzor nad istočnim granicama

SARAJEVO – Savet ministara Bosne i Hercegovine doneo je danas odluku o preduzimanju dodatnih mera za nadzor istočnih granica zemlje kako bi se sprečio očekivani masovni priliv ilegalnih migranata iz pravca Srbije i Crne Gore, saopštio je predsednik Saveta Denis Zvizdić.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je odlučeno da se na istočne granice kao pomoć Graničnoj policiji rasporede pojačanja, tako da će tamo biti poslato oko stotinu policajaca MUP-a Republike Srpske, ali i oko 150 policajaca koje je u BiH spremna da pošalje Mađarska.

On je pojasnio da će mađarski policajci pomagati bosanskohercegovačkim kolegama u stručnom i tehničkom smislu, i neće biti naoružani.“Pomoći će nam u kontorli granice i svesti ulazak migranata na najmanju moguću meru“, kazao je Zvizdić.

Savet ministara BiH doneo je i odluku kojom preuzima upravljanje migrantskim centrima na području Unsko-sanske županije i na području Sarajeva, no njihov rad će se i dalje finansirati uz posredovanje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja za to dobija novac iz evrpskih fondova.

On je pojasnio da je IOM do sada direktno dobio 11 miliona evra za finansiranje rada migrantskih centara, a vlasti BiH dva miliona koji su usmereni na osposobljavanje policijskih agencija i nabavku opreme potrebne za kontrolu granice.

Zvizdić je ocenio da vlasti u BiH uprkos poteškoćama kontrolišu problem ilegalnih migracija i da uspevaju da evidentirajui gotovo sve migrante koji uđu u zemlju.

„99 odsto migranata je registrovano, svi iskazuju nameru da podnesu zahtev za azil, no vrlo malo ih to zaista učini“, kazao je Zvizdić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.