U trendu

Savez Srba uputio zahtev za uvođenje registra nacionalnih pripadnosti

LJUBLJANA – Savez Srba Slovenije uputio je Vladi Republike Slovenije formalnu inicijativu za preispitivanje mogućnosti o uvođenju registra verske i nacionalne pripadnosti, saopštila je danas ta organizacija i dodala da je Inicijativa u pisanoj formi prosleđena Službi za zakonodavstvo i Kancelariji za pitanja narodnosti.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović istakao je da je strateški cilj ove inicijative da se svim građanima Slovenije omogući da se slobodno izjasne o svojoj verskoj i nacionalnoj pripadnosti kao i da, ukoliko žele, taj njihov podatak bude evidentiran od strane nadležnih institucija u posebnom registru.

„Na taj način država bi imala jasne i pouzdane podatke o verskoj i nacionalnoj strukturi stanovništva što bi moglo da posluži kao adekvatan i legitiman pravni osnov nadležnim institucijama prilikom sprovođenja i utvrđivanja rezultata popisa stanovništva“, rekao je Kokanović.

Prema njegovim rečima, izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti je od strateškog značaja za srpsku zajednicu, jer bi pomoglo naporima da Srbi u Sloveniji ostvare veća prava, poput dobijanja dvojnog državljanstva i statusa nacionalne manjine.

„Pored toga naša inicijativa ima i mnogo širi karakter jer mi insistiramo da se pravo na izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti prizna svim stanovnicima Slovenije, pa tako i samim Slovencima“, rekao je on.

Dodaje da očekuje od slovenačke Vlade da u najskorije vreme razmotri podnetu inicijativu.

U inicijativi se između ostalog ističe da je izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti osnovno ljudsko pravo koje pored Ustava Slovenije garantuje i niz obavezujućih međunarodnih dokumenata, kao i da je inicijativa u skladu sa izveštajem Odbora ministara Saveta Evrope koji su pre nekoliko meseci pozvali Vladu Slovenije da kao autohtone zajednice prizna srpsku, nemačku i hrvatsku nacionalnu zajednicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.