U trendu

SDA poziva OHR da stavi van snage odluku Skupštine RS

SARAJEVO – Predsedništvo Stranke demokratske akcije u BiH (SDA) pozvalo je danas Kancelariju visokog predstavnika (OHR) da stavi van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je nedavno usvojila Skupština Republike Srpske.

Iz te stranke navode da će Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi ovaj i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.

Jednim od zaključaka sa sednice Predsedništva, SDA je pozvala političke predstavnike iz Republike Srpske u institucijama BiH da „odustanu od blokada“, preneli su mediji u BiH.

Predsedništvo SDA pozdravilo je izbor Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazilo očekivanja da će on „pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH“.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je nakon sednice da „časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inckova odluka“ i dodao da mislo da je njima „olakšao život“.

„Incko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS ne shvataju tu stvar i da im to nije donelo olakšanje“, rekao je.

Poslanici Skupštine Republike Srpske su prošle nedelje usvojili Predlog zakona kojim se odbacuje Inckova odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, kao i dopune Krivičnog zakona RS, kojim se za vređanje ovog entiteta može izreći zatvorska kazna i do 15 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar