U trendu

SDA pozvala Vučića da prestane s 'dvoličnom i agresivnom politikom prema BiH'

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da „koordinisano delovanje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima Republike Srpske radi „povezivanja statusa Kosova sa RS“, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja „nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene celovitosti“.

SDA je navela da o tome „svedoče poslednje izjave (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjaluci imao sastanak o ‘statusu RS’ „, i da su se oni dogovorili da vlasti RS upute dokumentaciju o tome „što nedvosmisleno potvrdjuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive politike, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH“.

„Tražimo od predsednika Srbije da prekine ovakvo delovanje, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata“, naglasila je SDA.

Ukazala je da „svako ko misli da može ovakvim delovanjem iza kulisa nasrtati na celovitost BiH, mora da zna da time ruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u Istočnoj Evropi, te da patrioti ove države neće dopustiti da se otme ijedan pedalj njene teritorije, kao što nismo dopustili da se to učini i u mnogo težim vremenima za BiH“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će narednih dana pozvati člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović u Beograd da bi razgovarali o dokumentu koji su mu oni dostavili, a koji se, kako je saopšteno, odnosi na „dvostruke aršine kada je u pitanju RS i Kosovo“.

Dodik je ranije rekao da se pitanje rešavanja problema Kosova mora povezati s pitanjem statusa RS.

Srpski član Predsedništva BiH juče je izjavio da su vlasti RS Vučiću dostavile dokumente u kojima, kako je naveo, ukazuju na „antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH“.

Dodik je rekao da su time hteli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine o pitanjima Republike Srpske i Kosova. 

Dodik je naveo da je s Vučićem, prilikom nedavne posete predsednika Srbije Banjaluci, razgovarao i o tome u kojem je sada statusu Republika Srpska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar