U trendu

SDŠ: Zločini nad Srbima neprocesuirani, kampanja protiv Srba

VUKOVAR – Samostalna demokratska srpska stranka (SDŠ) i Zajedničko veće opština (ZVO) izrazili su danas zabrinutost akcijom policije koja je rano jutros uhapsila i pokrenula kriminalističke istrage protiv pet osoba srpske nacionalnosti sa područja Vukovara, i ocenili da ove akcije kod Srba na području Vukovara i šire „izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina“.

„Ne želeći da ulazimo u rad policije, a još manje da ometamo istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da poslednji postupci policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska na policiju i na istražne organe“, poručuju u zajedničkom saopštenju za javnost SDŠ i ZVO, prenosi Hina.

U saopštenju se takođe navodi da „kampanja i zadnji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Vukovara i šire izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina“.

SDŠ i ZVO dalje navode da je „prema raspoloživim informacijama kojima raspolažu policija uhapsila dvojicu, a na informativni razgovor privela trojicu pripadnika srpske nacionalne manjine, iako su se privedeni pojedinci do sada uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali spremnost na opstrukciju ili izbegavanje saradnje sa policijom“.

„Njihovo privođenje, bojimo se, može da ima za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice“, navode iz SDŠ i ZVO.

U saopštenju se takođe „upozorava da zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da hapšenje pet osoba, za koje mediji navode da su srpske nacionalnosti, zbog ratnih zločina na području Vukovara počinjenih 1991, nije usledilo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

Hina prenosi da je Plenković izneo tvrdnju da hrvatska policija i Državno tužilaštvo rade svoj posao zakonito i nezavisno od bilo kojih institucija.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio je danas u Briselu da je nekoliko osoba uhapšeno zbog ratnih zločina na području Vukovara, ali da sa detaljima nije upoznat, prenosi Hina.

Portparolka hrvatskog MUP Marina Mandić potvrdila je Hini da je u toku kriminalistička istraga koju sprovode policijski službenici radne grupe Direktorata policije, a vezana je za ratni zločin počinjen 1991. godine na području Vukovara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.