Šef grčke partije Zlatna zora osudjen na 13 godina zatvora

Vodja neonacističke partije „Zlatna zora“, Nikos Mihaloljakos, osudjen je danas na 13 godina zatvora u krivičnom sudu u Atini koji ga je prošle nedelje proglasio krivim za vodjenje „kriminalne organizacije“.

Sud u Atini presudio je pre nedelju dana da je grčka partija neonacističke ideologije, „Zlatna zora“ zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su im deo političkog plana bila teška krivična dela, uz jedno ubistvo koje su grupno počinili njeni članovi.

Danas su izrečene kazne Mihalolijakosu i za šest ostalih kadrova te partije, medju kojima je evroposlanik Joanis Lagos, bivši član „Zlatne zore“, takodje osudjen na 13 godina zatvora. Evropski parlament treba da mu na zahtev Grčke ukine poslanički imuitet kada se izda nalog za hapšenje.

Sud je takodje sledio zahteve tužilaštva i na 13 od 15 mogućih godina zatvora, osudio i bivšeg portparola partije Ilijas Kasidijarisa i poslanika Hristosa Papasa, „desnu ruku“ Mihaloljakosa.

Ista kazna od 13 godina zatvora je izrečena još dvojici vodja partije proglašenim krivim za vodjstvo „kriminalne organizacije“ – bivšim poslanicima Ilijasu Panajotarosu i Jorgosu Germenisu.

Samo je Artemis Mateopulos, bivši Mihaloljakosov zet, osudjen na deset godina zatvora, na kraću kaznu od one koju je tražilo tužilaštvo.

Bez iznenadjenja, na doživotnu kaznu zatvora je osudjen aktivista „Zlatne zore“ Jorgos Rupakijas koji je priznao krivicu za ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fisasa.

Na početku prošlonedeljnog čitanja presude šef stranke, Mihaloljakos (62), proglašen je krivim kao vodja kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 saoptuženih na sudjenju koje je trajalo više od pet godina.

Medju okrivljenima je i više od deset bivših poslanika koji su 2012. zajedno sa Mihaloljakisom izabrani u SKupštinu na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata. „Zlatna zora“ je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Istraga i sudjenje su uticali da postepeno veliki deo rukovodstva i običnih članova napusti „Zlatnu zoru“ koja na izborima 2019. nije uspela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta posle ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša „Zlatne zore“. Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se u pritvoru od septembra 2013.

Atinski krivični sud u ponedeljak je odbacio sve olakšavajuće okolnosti koje su mogle da ublaže kazne vodjama te neonacističke partije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.