U trendu

Sijarto: Značaj NATO je veoma jasan u zemljama Srednje Evrope

VILJNUS – Srednjoevropske zemlje, među kojima i Mađarska, uverene su da će NATO nastaviti da deluje kao najsnažniji i najuspešniji vojni savez na svetu, izjavio je danas u Viljnusu mađarski šef diplomatije Piter Sijarto.

Na sastanku ministara inostranih poslova devet zemalja Srednje Evrope, Sijarto je istakao da Mađarska trenutno ima 830 vojnika u NATO operacijama i antiterorističkim misijama širom sveta.

Značaj NATO je veoma jasan u zemljama Srednje Evrope koje se nalaze i na istoku i na zapadu, ocenio je mađarski šef diplomatije i podsetio da je Mađarska pokazala solidarnost sa baltičkim državama pred izazovima koji dolaze sa Istoka, prenosi agencija MTI.

Poslednjih godina 340 mađarskih vojnika je učestvovalo u kopnenim operacijama i oko 200 u nadzoru vazdušnog prostora iznad Baltika.

Sijarto je naglasio da Mađarska smatra da su izazovi koji dolaze sa juga od primarnog značaja, jer desetine hiljada izbeglica nastoji da ilegalno uđu Evropu.

Balkanska ruta bi opet mogla da se aktivira i nametne bezbednosne rizike, jer ilegalna imigracija može otvoriti vrata terorizmu, upozorio je Sijarto.

„Očekujemo da naši saveznici ozbiljno shvate ovu pretnju“, apelovao je mađarski ministar inostranih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.