U trendu

Sin Envera Hodže izbačen iz stana na periferiji Tirane

Sin pokojnog autoritarnog albanskog komunističkog vodje Envera Hodže optužio je vladu za aroganciju i „fašistički akt“ nakon što su vlasti izbacile njega i njegovu porodicu iz zgrade u kojoj su stanovali.

Iljir Hodža, najstariji Enverov sin, rekao je da su ih prošle nedelje vlasti, bez prethodnog upozorenja, silom izbacile iz stana na periferiji Tirane.

On je rekao da nisu mogli ni da ponesu svoje stvari koje su, kako je naveo, kasnije opljačkali drugi ljudi.

U otvorenom pismu upućenom premijeru Albanije Ediju Rami, ambasadorima SAD i EU, Hodža je pomenuo „progon porodice Envera Hodže“ navodeći da je porodica dva puta izbačena iz svojih domova, sada od strane levičarske vlade, a posle pada komunističkog režima 1993. godine od strane tadašnjeg vlade desnog centra.

„Mi smo pretrpeli ne samo materijalnu već i moralnu štetu jer su stvari iz našeg doma završile u rukama nepoznatih ljudi“, rekao je on.

Hodža je rekao da će tužiti vladu zbog kršenja ljudskih i prava i narušavanje ugleda.

Vlada je srušila oko 300 zgrada kako bi se omogućilo širenje obilaznice oko Tirane. Prethodno se Hodžina majka, Nedžmija, koja je umrla u februaru, takodje protivila rušenju njihovog stana.

Enver Hodža vladao je Albanijom gvozdenom pesnicom od 1944. do smrti 1985. godine, pet godina pre nego što je studentska pobuna svrgnula sa vlasti komunistički režim.

Iza Envera Hodže su ostala dvojica sinova i ćerka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.