U trendu

Sin legendarnog košarkaša uhapšen zbog otmice, osuđivan zbog trgovine drogom

Dario Delibašić, sin legendarnog košarkaša Mirze Delibašića, koji je juče uhapšen zbog učestvovanja u otmici državljanina Turske i BiH T. K. u naselju Pejton na Ilidži 17. aprila, ranije je osuđen u Italiji na šest godina zbog trgovine drogom, javlja Klix.ba.

Prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, on je bio član kriminalne grupe koja je drogu prebacivala na relaciji Beograd – BiH – Hrvatska – Italija. Delibašić je osuđen u odsustvu, ali nije izdržavao zatvorsku kaznu jer BiH s Italijom nema sporazum o izručenju osuđenih osoba.

Italijanski mediji ranije su pisali da se povezivao s grupom Luke Dacića koji je koordinirao transportom droge i posredovao balkanskim organizacijama koje se bave švercom kokaina. Oni su bili zaduženi za prevoz droge s Balkana preko Trsta dalje u Italiju i na zapad.

Dacić je optužen u okviru istrage “Flash”, koja je otvorena 2009. godine, a koja je tokom četiri godine trajanja rezultirala s 49 hapšenja i optužbi protiv još 14 osoba, kao i oduzimanjem 65 kilograma kokaina i šest kilograma heroina.

Prema informacijama s kojima raspolaže Tužilaštvo KS u vezi s nedavnom otmicom na Ilidži, grupa naoružanih razbojnika presrela je žrtvu koja se nalazila u Golfu 6, zatim su žrtvi pretili vatrenim oružjem. Potom su T.K. izveli iz vozila, zavezali i držali ga zarobljenog do narednog dana kada su ga ostavili u sarajevskom naselju Otoka. Od žrtve su tražili milion konvertibilnih maraka.

Delibašić je juče nakon kriminalističke obrade predat u nadležnost Tužilašzva KS gde je ispitan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.