U trendu

Skoplje: Ministarski panel o ekologiji i klimi na Z.Balkanu

SKOPLJE – Savet za regionalnu saradnju (RČ) organizuje treći po redu ministarski panel o ekološkom i klimatskom delovanju na Zapadnom Balkanu, koji se sutra održava u Skoplju.

Skup se organizuje zajedno sa Ministarstvom za životnu sredinu i prostorno planiranje, kao domaćinom, saopštio je RČ.

Na sastanku će se biti reči o napretku u provođenju Bonske ministarske deklaracije, razmatraće se glavni regionalni iskoraci u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, i razgovaraće se o potrebama za jačanje buduće saradnje na Zapadnom Balkanu.

Očekuje se da će se prihvatiti ministarska deklaracija, kojom se potvrđuje opredeljenost regiona da se provedu mere koje se odnose na zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Ministarski panel će otvoriti makedonski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Sadula Duraki, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović i šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Skoplju Nikola Bertolini, nakon čega sledi uvodno izlaganje direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača i zamenice šefa misije i konzula u ambasadi Austrije u Skoplju Gabrijele Janezic.

Nakon svečanog otvaranja, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović će voditi ministarski panel na kome će se govoriti o regionalnim ekološkim i klimatskim izazovima i budućoj koordinaciji regionalnih aktivnosti na Zapadnom Balkanu, u svetlu energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.