U trendu

Sledi period mukotrpnog formiranja vlade Hrvatske

Situacija u Hrvatskoj posle vanrednih parlamentarnih izbora slična je onoj od pre deset meseci, pa građani strahuju od nove nefunkcionalne vlade, a već su izlazne ankete pokazale da zemlji još jednom predstoji mukotrpan period formiranja vlasti, ocenjuje Radio Dojče vele (DV).

Nemački radio podseća da nezvanični rezultati jučerašnjih izbora pokazuju da je HDZ relativni pobednik sa 61 mandatom, sledi Narodna koalicija koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) sa 54, dok je Most osvojio 13, a Živi zid čak osam poslaničkih mesta, što je ujedno i najveće iznenađenje izbora.

Plenković je najavio novi smer u politici stranke, koja će, kako tvrdi biti „evropska“, ali onima koji veruju da je on za dva meseca svoju stranku podigao iz ruševina koje je ostavio Tomislav Karamarko i njegove birače okrenuo prema budućnosti, ostaje da se zamisle nad podacima o preferencijalnom glasanju, ocenjuje DV.

Biračka baza je „izdašno nagradila“ Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture koga optužuju za negiranje antifašizma, Stevu Culeja koji je poslanika romske manjine nazvao “srpskim ciganinom i bivsim oficirom JNA“, ali i Mira Kovača, šefa diplomatije koji, kako navodi DV, „veliki deo svoje popularnosti duguje razmeni vatre s vladajućim političarima Srbije“.

I dok će Plenković imati posla oko disciplinovanja „ne baš evropski raspoloženih poslanika“, pred šefom Narodne koalicije Zoranom Milanovićem, liderom SDP-a, su dani u kojima će razmišljati o svojoj politickoj buducnosti ocenjuje DV.

Njegova poruka da bi svako „trebalo da potisne svoje ambicije i taštinu i stavi se na raspolaganje Hrvatskoj“, po oceni nemačkog radija može da se protumači i kao poruka Plenkoviću da je spreman na sastavljanje velike koalicije (HDZ-SDP), pogotovo u svetlu nagadanja da ce poslanici Hrvatske seljacke stranke (HS S) iz jata Narodne koalicije preći u HDZ-ov tabor.

Šef HS S Krešo Beljak tu mogućnost odbacuje pa je sasvim izvesno da će Milanović još jednom pokušati da „kupi“ Most, koji ga je već jednom izigrao u pregovorima za sastavljanje prošle, neuspešne vlade.

Šef Mosta Božo Petrov vodećim blokovima daje rok od pet dana u kojima moraju da se izjasne o postavljenim uslovima te koalicije, a dvanaest osvojenih mandata mogu se smatrati potvrdom prošlogodišnjeg izbornog uspeha, navodi se u tekstu.

Nekad anarhistican Živi zid u proteklih devet meseci je, kako ukazuje DV, upristojio svoju političku komunikaciju pa će u Saboru zauzeti čak osam mesta. Iako najavljuju da se “neće prodati“ i da neće u koaliciju sa strankama koje su “upropastile Hrvatsku“, reč je o društvu s vrlo neujednačenim apetitima i nepredvidljivom unutrašnjom dinamikom, smatra nemački radio.

Sva tri glasa srpske nacionalne manjine osvojila je Samostalna srpska demokratska stranka (SDS S) Milorada Pupovca koji je vec ranije najavio da namerava da ucestvuje u novoj vlasti, podseća DV.

Izbore su, u svakom slučaju, obeležili apatija i niska izlaznost birača od samo 52,6 odsto.

„Moglo bi se reći da su doneli ono što su birači očekivali izostanak promena i nastavak agonije oko sastavljanje vlasti“, zaključuje DV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.