U trendu

Slovenac u Austriji dronom zamalo srušio helikopter – i to policijski

Slovenskom državljaninu koji je u Austriji isprobavao bespilotnu letelicu preti kazna od jedne do deset godina zatvora jer je svojim dronom skoro izazvao pad policijskog helikoptera, objavili su slovenački mediji.

Helikopter je poleteo iz kasarne u Beču u subotu oko 17.30 sati i ubrzo se nakon toga, na visini od 200 metara, skoro sudario s dronom.

– Pilot je izbegao sudar u poslednji trenutak – rekao je portparol policije Harald Soros.

Vlasnik drona je nakon toga letelicu brzo spustio na obližnje parkiralište, spremio je u prtljažnik vozila i pokušao da pobegne, ali ga je nakon dojave zaustavila policija.

Utvrđeno je da 41-godišnji slovenački državljanin za dron nije imao odgovarajuće papire. Letelica je teška više od četvrt kilograma pa je u skladu s propisima trebao da ima odgovarajuću dozvolu.

Prijavljen je za ugrožavanje vazdušnog saobraćaja, a u policiji kažu da je u najgorem slučaju moglo doći i do nesreće sa smrtnim posledicama.

Kazna do deset godina zatvora

Slovenac tvrdi da je samo želeo da isproba sposobnosti letelice i da je ionako nameravao da je spusti na zemlju čim je video da joj se približava helikopter.

Pušten je na slobodu, a bude li osuđen, preti mu jedna do deset godina zatvora, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar