U trendu

Slovenački amabasador pri EU kandidat za člana EK

LJUBLJANA – Slovenačka vlada danas je za člana nove Evropske komisije iz te zemlje i zvanično kandidovala pravnika i diplomatu Janeza Lenarčiča, koji je trenutno na dužnosti ambasadora EU u Briselu, javila je Hina.

Njega je ranije predložio premijer Marjan Šarec, čime je izazvao nezadovoljstvo u delu svoje koalicije.

Sovenačka vlada je na Tviteru objavila da je odlučila da za EK predloži Janeza Lenarčiča, navodeći da je on iskusan kandidat s vrhunskim referencama s područja međunarodnih i evropskih pitanja, kao i da ispunjava sve zahtevane kriterijume.

Lenarčič (52) je pre dužnosti ambasadora u Briselu bio na raznim dužnostima u diplomatiji, a pre 11 godina jedno vreme i državni sekretar za evropske poslove.

Lenarčič je izbor predsednika vlade Marjana Šareca, koji je svoju odluku o tome objavio u sredu, izazvavši neslaganje u delu svoje levo-liberalne koalicije, posebno kod Socijalnih demokrata (SD) koji su se nadali da će biti predložena njihova evroparlamentarka Tanja Fajon.

Na sednici vlade, prema nezvaničnim informacijama, tri ministra iz redova socijaldemokrata glasala su protiv premijerovog prijedloga, objavili su slovenački mediji.

Na kritike socijaldemokrata Šarec je pre današnje sednice preko Fejsbuka ponovio da se radi o politički neutralnom rešenju jer Lenarčič nije član nijedne stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.