U trendu

Slovenački ministar: Vladavina prava ključna za napredovanje Srbije ka EU

Vladavina prava je ključna medju reformama koje Srbija sprovodi pripremjajući se za članstvo u EU, rekao je danas ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec u Brdu kraj Kranja gde su se sastale dve vlade.

Erjavec je to izjavio na sastanku s ministarkom za evrointegraciju Srbije Jadrankom Joksimović i saglasio se s njom da su medjudržavni odnosi na visokom nivou i da su politički kontakti ojačani poslednjih godina što je dobra polazna tačka za dalji razvoj saradnje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Slovenije.

Slovenački ministar je potvrdio podršku evropskoj perspektivi Srbije i konkretnu pomoć u njenim pregovorima sa Unijom.

„Uz adekvatno napredovanje reformi, medju kojima je vladavina prava ključna, Slovenija će i dalje podržavati visoku dinamiku pregovaračkog procesa“, dodao je Erjavec.

Slovenačka Novinska agencija STA je prenela da su Erjavec i Joksimović „razmenili stavove“ o predviđenoj strategiji proširenja EU, koju će Evropska komisija predstaviti ovog meseca.

Dvoje ministara je potvrdilo nameru svojih zemalja da nastave uspešnu saradnju na sukcesiji SFRJ i saglasili se da treba nastaviti jačanje regionalne saradnje i poštovanja sporazuma.

Ministar Erjavec je svoju koleginicui iz Srbije obavestio o sprovodjenju u Sloveniji arbitražne odluke o njenoj granici s Hrvatskom koju Zagreb osporava, i ocenio da je sprovodjenje te presude „važna poruka i za region i za EU“, kao „model pogodan za rešavanje svih graničnih sporova među zemlajama Zapadnog Balkana“.

Ministarka Joksimović koja je zadužena i za makroregione Podunavlja i Jadransko-jonski, pozdravila je učešće Slovenije i Srbije u toj oblasti, posebno u sektoru saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.