U trendu

Slovenački premijer gubi strpljenje za stav Hrvatske o arbitraži

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da je njegovo strpljenje prema hrvatskom stavu o arbitraži „pri kraju“ i da je najavljeni sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem možda poslednja prilika da Zagreb prihvati zajedničku implementaciju presude arbitražnog suda iz juna.

„Naravno, ako Hrvatska tada ne pristane da saradjujemo u implementaciji arbitražne odluke, moje dosadašnje strpljenje će se izgubiti“, rekao je Cerar, prenosi Hina.

Cerar je to kazao danas u slovenačkom mestu Divača tokom obilaska budućeg gradilišta nove železničke pruge do Kopra, gde je počeo kampanju pred referendum na kojem bi mogao biti osporen zakon o gradnji te pruge.

Za Cerara je to najvažnija infrastrukturna investicija u njegovom mandatu, ali deo opozicije i neke gradjanske inicijative smatraju projekat povezivanja koparske luke sa slovenačkim zaledjem preskupim i protive se odabranoj trasi, pa će o tome odlučivati gradjani na referendumu.

Slovenački premijer je rekao da je primena arbitražne presude pitanje poštovanja evropskog načela vladavine prava i da ne veruje da bi neka članica EU mogla da stane na stranu Hrvatske po tom pitanju.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je 29. juna da Slovenija od Hrvatske dobije pristup medjunarodnim vodama Jadrana. Sud je prethodno odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Ljubljana insistira da je primena te presude pravno obavezujuća, dok je Zagreb smatra neobavezujućom i tvrdi da je arbitraža kompromitovana ponašanjem Slovenije u tom procesu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.