U trendu

Slovenija će davati subvencije za ključne avio-rute

LJUBLJANA – Slovenija, koja se oporavlja od kolapsa svog jedinog nacionalnog avio-prevoznika, donela je danas Predlog zakona koji će omogućiti vladi da subvencioniše pojedine ključne avio-rute u zemlji, javlja Rojters.

Izmene su usvojene na sednici vlade, samo četiri dana nakon što je slovenačka avio-kompanija Adrija ervejz, u vlasništvu nemačke investicione kompanije 4K Invest, podnela zahtev za bankrot, ostavljajući zemlju bez nacionalnog avio-prevoznika.

Slovenačka ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek je izjavila da ne može da spekuliše o tome kojim destinacijama će možda biti potrebne subvencije, ali će sve avio-kompanije, kako je istakla, moći da se prijave za njih ako vlada odluči da im ponudi podsticaje za određenu destinaciju, prenosi agencija Rojters.

„Želimo da Ljubljana bude povezana sa Evropom i svetom preko što većeg broja avio-kompanija“, rekla je Bratušek na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

U poslednja tri dana, nemačka avio-kompanija Lufthanza i njene podružnice najavile su da će krajem ovog meseca ili u novembru uvesti letove između Ljubljane i Brisela, Frankfurta, Minhena i Ciriha.

Predloženi zakon moraće da potvrdi parlament u narednim mesecima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.