U trendu

Slovenija će tri puta ove godine na birališta

LJUBLJANA – Slovenija će veći deo 2022. godine provesti u kampanji, jer će birači tri puta izlaziti na birališta.

Parlamentarni izbori su zakazani za proleće, najranije u aprilu, a zatim predsednički i lokalni izbori za jesen, prenela je STA.

Stranke pokušavaju da se distanciraju od radikalnijih pozicija vladajućih demokrata (SDS) i levice na oba kraja političkog spektra kako bi pridobili umerene birače.

Stvaraju se savezi levice i desnice, jedni kao protivteža dominantnom SDS-u, drugi kako bi stranke imale bolju šansu da ostvare cenzus od četiri odsto za ulazak u Narodnu skupštinu.

Četiri parlamentarne opozicione stranke levog centra – LMŠ, SD, Levica i SAB – potpisale su u septembru pakt o postizbornoj saradnji.

Oni planiraju da pojedinačno učestvuju u kampanji, nakon čega bi stranka sa najboljim učinkom imenovala kandidata za premijera.

Predsednički izbori, koji će biti održani na jesen, su „otvoreni“ jer sadašnji predsednik Borut Pahor ne može da učestvuje na njima.

Ime koje mediji najčešće pominju kao ozbiljnog kandidata je Ljudmila Novak, poslanica Hrišćansko-demokratske Nove Slovenije (NSi), koja je ove godine pretekla Pahora na rang listi popularnosti.

Ona se još nije oglašavala i nije izvesno da li će je predloziti njena stranka s obzirom na značajne razlike sa mladim rukovodstvom stranke.

Lokalni izbori imaju fiksni datum – biće održani treće nedelje u novembru, ali kampanja je, u svakom slučaju, već počela jer opštine tradicionalno povećavaju lokalne investicije u poslednjoj godini pre glasanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar