U trendu

Slovenija: Krajem godine e-vinjete, uvodi ih slovačka firma

LJUBLJANA – Slovačka firma Skytoll odabrana je na javnom tenderu za uvođenje elektronskih vinjeta za korištenje auto-puteva u Sloveniji, novog sistema koji će 1. decembra ove godine zameniti lepljenje vinjeta na vetrobransko staklo.

Državno preduzeće DARS, koje upravlja slovenačkim auto-putevima, objavila je u petak da je ponuda Skytolla od 15,7 miliona evra na tenderu odabrana kao jedina prihvatljiva.

Na konkurus za uvođenje e-vinjete svoje ponude su, osim Skytolla, koji je sličan sisitem naplate putarina 2010. uveo u Slovačkoj, prijavili slovenački Iskratel u partnerstvu s mađarskim ARH Informatics i konzorcijumom Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije i austrijski Kapsć koji imaju formalnu mogućnost za žalbu u roku nedelju dana.

Uvođenje e-vinjete u Sloveniji zakazano je za 1. decembar ove godine. Godišnja vinjeta važiće godinu dana od dana kupovine, dok su dosadašnje „lepljive“ jednogodišnje vinjete vredile do kraja godine u godini u kojoj su kupljene, bez obzira na datum kupovine.

Kupovina e-vinjete biće moguća putem mobilne aplikacije, preko interneta ili na postojećim prodajnim mestima, poput benzinskih pumpi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.