U trendu

Slovenija posvećena misiji CEI i evropskim integracijama

TRST – U razgovorima tokom jučerašnje posete delagacije Centralno-evropske inicijative (CEI) Sloveniji sa visokim zvaničnicima ove države potvrđena je uloga Slovenije kao veoma proaktivnog člana CEI-a, koja je visoko posvećena podršci misiji evropskih integracija i održivog razvoja kroz politički dijalog i aktivnosti vezane za projekte.

Generalni sekretar Roberto Antonione i delegacija Izvršnog sekretarijata CEI-a posetili su 19. februara Sloveniju i sastali se s ministrom inostranih poslova Mirom Cerarom i državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Simonom Leskovar, kao i sa predsednikom Narodne skupštine Slovenije Dejanom Židanom, načelnikom i članovima slovenačke delegacije u CEI kao i sa generalnim direktorom Privredne komore Slovenije, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Antonione i Cerar razgovarali su o budućem strateškom pravcu CEI i daljim mogućnostima za jačanje saradnje, posebno u vezi sa zapadnim Balkanom, kao i o istočnom partnerstvu.

„Mi ćemo uložiti sve naše napore u jačanje uloge CEI kao važnog alata za zemlje članice i sprovođenje misije naše organizacije“, naveo je Antonione.

U razgovorima drugih slovenačkih zvaničnika i delagacije CEI izražena je podrška Slovenije jačanju veza sa CEI u oblastima kulture, nauke, obrazovanja, sporta i drugih oblasti, a posebno je naglašena važnost fokusiranja na mlade i njihovu perspektivu.
U cilju daljeg jačanja parlamentarne i poslovne dimenzije CEI-a, održani su sastanci delegacije sa predsednikom Narodne skupštine Slovenije, Dejanom Židanom, kao i sa šefom i članovima slovenačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini CEI-a kao i sa generalnim direktorom Privredne komore.

Sastanci u Sloveniji su deo poseta generalnog sekretara državama članicama u cilju utvrđivanja prioriteta za CEI u narednom periodu, kao i za predstavljanje novog rukovodstva Izvršnog sekretarijata CEI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.