Slovenija: Šiško ostaje u pritvoru do daljnjeg

LJUBLJANA – Sud u Mariboru produžio je pritvor vođi paravojne formacije poznate pod nazivom „Štajerska straža“ Andreju Šišku do daljnjeg.

Kako prenosi slovenačka STA, Šiško je u pritvoru od početka septembra.

„Sudsko veće produžilo je pritvor nakon podizanja optužnice“, rekla je slovenačkoj agenciji predsednica suda u Mariboru Alenka Zadravec.

Slovensko državno tužilaštvo je prošle nedelje podiglo optužnicu protiv desničarskog političara Šiška, kojeg tereti da je prilikom postrojavanja „Štajerske straže“ pozivao na promenu ustavnog poretka.

Šiško je uhapšen nakon što se na društvenim mrežama pojavio video snimak u kojem članove svoje paravojne grupe, od kojih su neki na snimku bili naoružani, na postrojavanju poziva da sruše najviše predstavnike vlasti, prenosi Hina.

Tužioci su tada saopštili da su optužili Šiška za podsticanje dela protiv ustavnog poretka.

Šiško je bivši vođa navijača poznat po svojim antiimigrantskim uverenjima.

On je rekao da je video koji je postavio provokacija i opisao svoju grupu kao „čuvare“.

Vrhovni sud, koji je ranije ustanovio je da je celokupno delovanje Šiška, koji je još početkom 2017. pretio predsedniku tadašnje vlade Miri Ceraru, pa sve do osnivanja „Štajerske straže“, i njegov poziv sličnim paravojnim skupinama na moguću nasilnu promenu ustavnog poretka, u ovoj je fazi pravosudnog postupka dovoljan za podnošenje optužnice protiv njega.

Šiško je šef vanparlamentarne stranke Ujedinjena Slovenija.

Na predsedničkim izborima 2017. osvojio je 2,21 odsto glasova.

On se, takođe, kandidovao za gradonačelnika Maribora iz pritvora prošlog meseca kada je osvojio 1,43 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.