U trendu

Služen parastos za 12 banjalučkih beba

BANJALUKA – Na Novom groblju u Banjaluci obeleženo je 27 godina od stradanja 12 beba u Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen ovoj zdravstvenoj ustanovi kopnom zbog ratnih dejstava, a ni vazdušnim putem jer je na snazi bila zabrana Saveta bezbednosti UN za letove iznad BiH.

Parastosu, koji su služili sveštenici Eparhije banjalučke, prisustvovali su, i cveće na grobnicu 12 banjalučkih beba položili, izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, te poslanici u Narodnoj skupštini Davor Šešić i Srđan Mazalica.

Parastosu su prisustvovali i članovi Republičke i Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, kao i članovi porodica preminulih beba.

Sekretar Udruženja „12 beba“ Željka Tubić poručila je da je tragična smrt 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, događaj koji se ne sme nikada zaboraviti.

“ Ovaj događaj ne sme biti izbrisan iz sećanja i pominjanja, jer je obeležio tok rata i jedan deo istorije na ovim prostorima“, rekla je Tubićeva nakon parastosa.

Tubićeva je navela da članove porodica preminulih beba teši to što ovaj događaj ne pada u zaborav, već suprotno, svake godine koja dolazi više se o tome priča i govori u javnosti, pišu knjige i snimaju dokumentarni filmovi.

“ Vreme ne može ublažiti gubitak deteta. Svaka godina koja dođe je sve teža za nas majke i naše porodice. Ne može čovek biti kompletan ako izgubi dete, pogotovo bebu kojoj uopšte nije data šansa da živi“, kaže Tubićeva, prenela je RTRS.

Program obeležavanja 27 godina od stradanja banjalučkih beba biće nastavljen kod spomen-obeležja „Život“ u centru Banjaluke polaganjem cveća i obraćanjem zvaničnika.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je, nakon ovog tragičnog događaja, probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za celi život.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.