Šokantne razmere: Presečen međunarodni lanac trgovine većeg broja ljudi

Zajedničkom akcijom slovenačkog i hrvatskog MUP-a pekinut je međunarodni lanac organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom ljudima.

Hrvatski MUP je saopštio da su njegovi policijski službeici u koordinaciji sa Županijskim državnim tužilaštvom Velike Groce sprovodi istragu zbog postojanja sumnje u eksploatciju većeg broja ljudi, državljana NR Kine.

Oni su, kako se navodi, Kineze prisiljavali da rade u kol-centrima, učestvujući na taj način u kriminalnim prevarama.

U akciju je uključena i slovenačka policija s obzirom na to da su kol-centri bili i u Mariboru i u Ljubljani, prenosi hrvatski portal Index.hr

Slovenački mediji su ranije objavili da je tamošnji MUP otkrio međunarodnu zločinačku organizaciju koja se bavi trgovinom ljudima, prisiljavajući strane drzavljane da rade ilegalne poslove u kol centrima širom sveta.

Kineski državljani bili su zatvoreni u dve vile na širem zagrebačkom području, u jednoj od 800 kvadrata zatečena su 42 kineska državljana, u drugoj od 400 kvadrata zatečeno je 19 kineskih državljana, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika MUP.

Inače, dvojica od tih Kineza bili su čuvari i radili su za Hrvate koji su vodili operaciju.

Jedan Hrvat (48) osumnjičen je da je unajmio dve navedene kuće koje su bile opremljene tek minimalnim uslovima potrebnima za stanovanje, dok je drugi, 51-godišnjak s područja Zagreba, žrtve dovezao u Hrvatsku.

Namamili su ih, kako se navodi, obećanjima o lakoj i legalnoj zaradi, a onda su ih zatočili, oduzeli dokumente i terali da za njih mesecima vrše finansijske prevare.

U noći između četvrtka i petka policija je započela koordiniranu akciju upada u obe vile, cilj je bio zateći žrtve u činjenju prevara.

Jedan pripadnik policije je tom prilikom povređen, rekao je Damir Barić, komandant interventne policije.

Na konferencij je prikazan i filmski zapis ove akcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.