U trendu

Specijalni izaslanik SAD za Balkan: Postoji opasnost ruskog mešanja u izbore u Crnoj Gori 11. juna

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Drşava (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je danas da postoji opasnost od mešanja Rusije u parlamentarne izbore u Crnoj Gori, zakazane za 11. jun.

Eskobar je u intervjuu agenciji MINA rekao da je „ta opasnost oduvek postojala čak i na izborima u SAD“.

„Budite uvereni da će pokuÅ¡ati da iskoriste sve razlike i sve ustaljene metode – botove i dezinformacije u pokuÅ¡ajima da skrenu Crnu Goru sa njenog evropskog puta. Zato brinem oko izbora ne samo u Crnoj Gori već i u regionu“, rekao je Eskobar.

Po njegovim rečima, građani Crne Gore su na prethodnim izborima birali jedini stvarni put koji je pred Crnom Gorom – evroatlantske integracije.

Eskobar je uveren da će građani Crrne Gore i na predstojećim izborima, prilikom odabira vlade, umeti da identifikuju dezinformacije i da donose odluke koje su u skladu sa njihovim vrednostima i teÅŸnjama.

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan je u više navrata ukazivao da crnogorski politički akteri treba da ostave usko-partijske interese po strani i da se fokusiraju na teme koje su bitne građanima, poput ekonomije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Upitan da li je kod njih video napredak u tom smeru, Eskobar je odgovorio da je strateška vizija, koju je u svom inauguracionom govoru predočio novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, u potpunosti u skladu sa tim vrednostima.

„I u tom pogledu vidim mnogo napretka“, rekao je Eskobar.

Milatović je u subotu, prilikom zvaničnog stupanja na duÅŸnost predsednika Crne Gore, saopÅ¡tio da dobrosusedski odnosi, NATO i EU, ostaju tri ključna spoljno-politička stuba njegove politike.

Eskobar je kazao da je i prethodni predsednik (Milo Đukanović) izveo Crnu Goru na veoma dobar put kroz drÅŸavnu nezavisnost, kroz NATO članstvo i afirmaciju članstva drÅŸave u EU.

„Mislim da je ono Å¡to smo videli nastavak prakse da Crna Gora bira ljude koji ÅŸele da idu ka Evropi. I mi (SAD) ÅŸelimo da vam pomognemo u tome“, poručio je Eskobar.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, on je rekao da na tu inicijativu gleda kao na priliku za Crnu Goru i za region u pogledu ekonomske integracije.

Eskobar je ponovio da će SAD podrÅŸati sve inicijative koje pribliÅŸavaju Zapadni Balkan Evropi, kao i inicijative koje pribliÅŸavaju drÅŸave regiona međusobno i koje su otvorene za sve njih.

„Drugim rečima, dok god je Otvoreni Balkan u potpunosti usklađen sa Berlinskim procesom, ne vidim razlog da mu se suprotstavimo i podrÅŸavamo ga“, kazao je Eskobar.

To, kako je dodao, ne znači da SAD manje podrşavaju Berlinski proces ili Zajedničko Regionalno Trşište.

„Dok god se zalaÅŸu za iste stvari, nema razloga da ih ne podrÅŸavamo. I ako dve, tri, četiri, ili pet drÅŸava odluče individualno da idu ka nekim od tih prioriteta iz Berlinskog procesa, zaÅ¡to bismo ih zaustavljali ako ÅŸele da se unapred pripreme? To je u redu, ali to mora da bude u skladu sa Berlinskim procesom“, smatra Eskobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar