U trendu

Specijalni izaslanik SAD za Balkan: Postoji opasnost ruskog mešanja u izbore u Crnoj Gori 11. juna

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je danas da postoji opasnost od mešanja Rusije u parlamentarne izbore u Crnoj Gori, zakazane za 11. jun.

Eskobar je u intervjuu agenciji MINA rekao da je „ta opasnost oduvek postojala čak i na izborima u SAD“.

„Budite uvereni da će pokušati da iskoriste sve razlike i sve ustaljene metode – botove i dezinformacije u pokušajima da skrenu Crnu Goru sa njenog evropskog puta. Zato brinem oko izbora ne samo u Crnoj Gori već i u regionu“, rekao je Eskobar.

Po njegovim rečima, građani Crne Gore su na prethodnim izborima birali jedini stvarni put koji je pred Crnom Gorom – evroatlantske integracije.

Eskobar je uveren da će građani Crrne Gore i na predstojećim izborima, prilikom odabira vlade, umeti da identifikuju dezinformacije i da donose odluke koje su u skladu sa njihovim vrednostima i težnjama.

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan je u više navrata ukazivao da crnogorski politički akteri treba da ostave usko-partijske interese po strani i da se fokusiraju na teme koje su bitne građanima, poput ekonomije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Upitan da li je kod njih video napredak u tom smeru, Eskobar je odgovorio da je strateška vizija, koju je u svom inauguracionom govoru predočio novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, u potpunosti u skladu sa tim vrednostima.

„I u tom pogledu vidim mnogo napretka“, rekao je Eskobar.

Milatović je u subotu, prilikom zvaničnog stupanja na dužnost predsednika Crne Gore, saopštio da dobrosusedski odnosi, NATO i EU, ostaju tri ključna spoljno-politička stuba njegove politike.

Eskobar je kazao da je i prethodni predsednik (Milo Đukanović) izveo Crnu Goru na veoma dobar put kroz državnu nezavisnost, kroz NATO članstvo i afirmaciju članstva države u EU.

„Mislim da je ono što smo videli nastavak prakse da Crna Gora bira ljude koji žele da idu ka Evropi. I mi (SAD) želimo da vam pomognemo u tome“, poručio je Eskobar.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, on je rekao da na tu inicijativu gleda kao na priliku za Crnu Goru i za region u pogledu ekonomske integracije.

Eskobar je ponovio da će SAD podržati sve inicijative koje približavaju Zapadni Balkan Evropi, kao i inicijative koje približavaju države regiona međusobno i koje su otvorene za sve njih.

„Drugim rečima, dok god je Otvoreni Balkan u potpunosti usklađen sa Berlinskim procesom, ne vidim razlog da mu se suprotstavimo i podržavamo ga“, kazao je Eskobar.

To, kako je dodao, ne znači da SAD manje podržavaju Berlinski proces ili Zajedničko Regionalno Tržište.

„Dok god se zalažu za iste stvari, nema razloga da ih ne podržavamo. I ako dve, tri, četiri, ili pet država odluče individualno da idu ka nekim od tih prioriteta iz Berlinskog procesa, zašto bismo ih zaustavljali ako žele da se unapred pripreme? To je u redu, ali to mora da bude u skladu sa Berlinskim procesom“, smatra Eskobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.