U trendu

Splitom se ori ustaški pozdrav, država ćuti (video)

Iako je vladina Komisija za suočavanje s prošlošću utvrdila da je korišćenje ustaškog pokliča „za dom spremni“ u javnosti protivno Ustavu, Splitom se danas orio, a izvikivali su ga pripadnici HOS, koji su se danas, na dan osnivanja takozvane Nezavisne Države Hrvatske, postrojili u tom gradu ispred spomenika u naselju Split 3.

Oni su obeležavali godišnjicu IX. bojne „Rafael vitez Boban“, koja je osnovana na dan osnivanja kvislinške Nezavisne Države Hrvatske.

Skup je počeo intoniranjem himne i pozdravom „Hvaljen Isus i Marija“, nakon čega su HOS-ovci položili vence na spomeniku poginulim pripadnicima bojne.

Mahali su zastavom na kojoj piše „Jasenovac – Za dom spremni“.

Hrvatska država nije reagovala ovim povodom.

Skup su pozdravili zamenik župana, državni sekretar u Miistarstvu branitelja i zamenik gradonačelnika Splita.

„Ovo je rođendan HOS-ovaca. Drago mi je što poštujete ovo“, rekao je Marko Skejo, u Hrvatskoj poznatiji kao čovek s Hilterovim brčićima.

HOS-ovci su nekoliko puta zaurlali „za dom spremni“.

Portal Index.hr podseća da su i prošle godine ustaše su u Splitu urlikale „za dom spremni“, zbog čega je policija najavila istragu.

Nezavisna Država Hrvatska uspostavljena je na današnji dan, a pravo lice je režim pokazao donosenjem rasnih zakona i ubijanja prpadnika drugih nacionalnosti, ponajviše Jevreja, Srba i Roma, ali i mnogih Hrvata.

Progoni drugih naroda i Hrvata koji se nisu slagali s režimom, zgrozili su velik broj građana koji su očekivali da će NDH uistinu biti nezavisna i hrvatska, a ne nacistička paradržava.

Kraj priče o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj započeo je svega dva meseca nakon njenog proglašenja.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Crni baron

    Split, ha , ha, partizani bi da budu ustaše.

  2. alien

    zig hajl u centru Beograda može. smrt fašizmu

  3. Balkan

    To sto Hrvatska ne reaguje me ne cudi ali me cidu sto EU ciji clan je Hrvatska ne reaguje. Ako ne reaguje znaci slaze se sa istim. Bas lepo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike