Spomenik ubici jugoslovenskog ambasadora osvanuo „krvavih ruku“

Nedavno podignuti spomenik ubici jugoslovenskog ambasadora u Stokoholmu Vladimiru Roloviću u Dragama, kod Pakoštana, osvanuo je „krvavih ruku“, piše riječki Novi list.

U noći sa subote na nedelju Barešićev dlan i nogavicu neko je, naime,  poprskao crvenim sprejom.

Fotografija „dorađenog“ spomenika objavljena je na fejsbuk stranici Antifa Šibenik, uz napomenu: „Nedostajao je završni detalj na spomeniku ubici“.

Barešić je bio član emigrantske organizacije Hrvatski narodni otpor, koju je utemeljio jedan od najpoznatiji ustaških zločinaca Maks Luburić. U travnju 1971. godine on je ubio Rolovića.

Godinu dana kasnije, Švedska ga je pod ucenom deportovala u Španiju. Grupa hrvatskih emigranata – terorista, naime, otela je avion koji je leteo na relaciji Geteborg  – Stockholm, a oslobađanje zatočenih putnika uslovili su oslobađanjem nekolicine zatvorenih Hrvata, među kojima je bio i Barešić.

U Španiji Barešić je odležao 18 meseci zatvora, nakon čega su mu švedske vlasti dopustile da ode u Paragvaj. Ponovo je izručen Švedskoj sedamdesetih, gde je odležao  još sedam godina zatvora, a potom je proteran u Paragvaj.

U Hrvatsku se vratio početkom rata, priključuje se Zboru narodne garde. Pod nerazašnjenim okolnostima poginuo je već u prvoj akciji, u blizini Zadra.

Na otvaranju spomenika Barešiću okupio se „cvet“ ekstremne desnice, među kojima i dva HDZ-ova tehnička ministra, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović i njegov kolega iz braniteljskog sektora Tomo Medved.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.