U trendu

„Srbija negira hrvatski jezik“: Hrvati besni zbog udžbenika gramatike

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), političko rukovodstvo Hrvata u Srbiji osudili su, a hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, kako je izjavio, uputio je protestnu notu Srbiji, zbog kako tvrdi, negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku gramatike za osmi razred osnovne škole u Srbiji.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje(IHJJ) reagovao je pošto se u udžbeniku gramatike grupe autora „S reči na dela“ za učenike osmih razreda u poglavlju „Južnoslovenski jezici“ navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a u fusnoti piše da „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

Ministar Radman je u jučerašnjoj izjavi to nazvao“sramotno ponašanje srpskih vlasti“.

Kako je naveo, neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

Institut ocenjuje da su navodi iz udžbenika gramatike „falsifikovanje činjenica“, i „negiranje postojanja hrvatskoga jezika, koji je 24. službeni jezik EU“. IHJJ smatra da je to „politički motivisano“.

Osudama su se pridružili lideri hrvatske manjine koji smatraju da nakon toga ne treba da čude, kako su rekli, „negativni stavovi mladih u Srbiji o Hrvatima“.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocenio je da je to „vrh ledenoga brega društvenog konteksta koji uveliko opterećuje položaj Hrvata u Srbiji“. On tvrdi da, kako je naveo, „hrvatski jezik u Srbiji ne postoji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.