Srpska udruženja tražiće promenu naziva ulica

BANJALUKA – Srpska udruzenja najavila su da će tražiti promenu naziva ulica u Unsko-sanskom kantonu u FBiH, koje su nazvane po ratnom lideru muslimana Aliji Izetbegoviću ili pripadnicima takozvane Armije BiH.

Srpska udruženja podsećaju da se u Bihaću nalaze Aleja Alije Izetbegovića, Trg Zlatnih ljiljana, kao i ulice koje nose nazive Petog korpusa i njegovih brigada, kao i Bosanskih šehida, Bosanskih banova, ali i Treće satnije HVO-a i Pape Ivana Pavla Drugog.

U Bosanskoj Krupi se nalaze Trg Alije Izetbegovića, Aleja Zlatnih ljiljana, ulice „Patriotske lige“ i generala takozvane Armije BiH Mirsada Sedića, kao i one nazvane po brigadama Petog korpusa.

U Bužimu su dve osnovne škole nazvane po poginulim pripadnicima takozvane Armije BiH – Osnovna škola (OŠ) „Suljo Mirvić“ i OŠ „Mirsad Salkić“, dok u Velikoj Kladuši jedna osnovna škola nosi naziv „25. novembar“, a druga „1. mart“.

Predsednik Saveza srpskih udruženja „Zavičaj“ Brane Pećanac smatra da preimenovanja ulica i ustanova u FBiH vode ka reviziji i poništavanju relevantnih istorijskih činjenica, što se posebno odnosi na nazive školskih i kulturnih ustanova kojima se daju imena osoba koje su odavno završile na, kako kaže, smetlištu istorije.

„Savez srpskih udruženja to rezolutno osuđuje i protivimo se devalviranju istorijskih činjenica, zanemarivanju i poništavanju istine. Nažalost, ovo je smutno vreme i istinom komanduju oni koji imaju političku moć“, rekao je Pećanac u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Naglasio je da je pogotovo tragično što se školskim ustanovama u FBiH menjaju nazivi i daju imena osoba koje nemaju nikakve veza sa obrazovanjem i kulturom, a koje, uz to, u istorijskom kontekstu imaju negativnu ulogu.

Pećanac je rekao da će Savez srpskih udruženja uputiti apel institucijama FBiH i svima koji odlučuju o ovom pitanju.
Pećanac je istakao da će Savez apelovati da se vrate stari nazivi ulica i ustanova u FBiH, kao i da se prestane sa dezavuisanjem i menjanjem istorije i istine.

„Osim toga, srpska deca u FBiH ne uče svoj jezik, ne uče svoje pismo, nemaju status relevantnog ustavotvornog naroda. U FBiH je pre minulog rata živelo 600.000 Srba, a sad su svedeni na statističku grešku u ovom entitetu“, naveo je Pećanac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.